میلاد مقصودی اکبری: هر مقاله ریجکت شده ای شانس دوباره برای ارسال به مجله دیگر و داوری مجدد را دارد، به شرطی که اصلاحات لازم بر روی آن انجام گیرد.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
بیش از 60 درصد مقالات ارسال شده به مجلات و نشریات علمی از سوی داوران این مجله یا اصلاحیه می خوردند و یا رد می شوند. اگر شما نیز این اتفاق را تجربه کردید، هرگز نگران نباشید و تصور نکنید که مقاله شما بی ارزش است و نمی توانید آن را به چاپ برسانید. بسیاری از همین مقالات ریجکت شده، با بازبینی مجدد و انجام اصلاحات لازم، توانسته اند مقالات خود را در مجلات معتبر دیگری به چاپ برسانند.
اما زمانی که ایمیلی با مضمون زیر را از سوی ادیتور مجله دریافت کردید، چه کارهایی را باید انجام دهید؟
" Your manuscript has been reviewed, and it is being returned to you with the attached comments and suggestions. We believe these comments will help you improve your manuscript."
ترجمه: مقاله شما مورد بازنگری قرار گرفته است، و به همراه پیشنهادات و اظهارنظرها به شما عودت داده میشود. ما معتقدیم که این نظرات میتوانند به بهبود مقاله شما کمک کنند.
با دقت کامل روی نکانی که داوران در خصوص مقاله شما متذکر شده اند، تمرکز کنید. اگر 2 یا چند داور بر روی یک بخش از مقاله نظر مشترکی را ارائه داده اند، بدانید که آن بخش حتما دارای ایراد اساس بوده است و آن را رفع کنید.
در کل، اصلاحات مقاله یا جزئی Minor Revision هستند یا عمده Major Revision. تغییرات و اصلاحات جزیی به راحتی قابل حل هستند، کافیست کمی دقت به خرج بدهید تا به راحتی آن را تصحیح کنید.
اما رفع کردن اصلاحات عمده و اساسی یک مقدار سختتر هستند. این حالت زمانی پیش می آید که یکی از شرایط زیر در مورد مقاله شما صدق کند:
- حالت اول : نظر داوران صحیح است و شما آن را می پذیرید. در این مواقع، شما باید راهنماییهای داوران را دنبال کرده و نظرات آنها را در مقاله اعمال کنید.
- حالت دوم : اگر برخی از نظرات داوران از دید شما نامعتبر میباشند، در این حالت برای بازبینی مقاله و اعمال نکات ارائه شده توسط داوران در مقاله، نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- نکاتی که به نظرتان منطقی و درست هستند را در مقاله اعمال کنید و برای مواردی که معتقدید داوران در مورد آنها اشتباه می کنند، شفاف سازی کنید و در طی نامه ای توضیحات منطقی برای داوران مجله بنویسید.
- بعد از اعمال تغییرات و قبل از ارسال مجدد مقاله به مجله، در نامه ای که برای سردبیر و داوران تهیه کرد اید، دقیقاً نشان دهید که چطور و در کجای مقاله تغییرات و اصلاحات انجام شده است.
- حالت سوم :گاهی ممکن است اتفاق بیفتد که داوران و حتی سردبیر، به علت عدم درک درست از مقاله، تفسیر نادرستی نسبت به آن انجام داده باشند. اگر اطمینان کامل دارید که نظر داوران نادرست است، در این حالت به یک از طرق زیر عمل کنید:
- می توانید مقاله را از فرآیند داوری این مجله خارج کرده و به مجله دیگری بفرستید.
- اما اگر قصد چاپ مقاله در همان مجله را دارید، مقاله خود را دوباره برای مجله ارسال کنید. اما در این مورد شما باید از تمام مهارت خود استفاده کنید. باید کاملاً مستدل، منطقی و البته مؤدبانه نظرات داوران را رد کنید.
بعد از اعمال اصلاحات مقاله، اگر قصد ارسال مجدد مقاله به همان مجله را داشتید، حتماً آخرین فرصت ارسال مجدد مقاله را در نظر بگیرید. زیرا عدم رعایت زمان تعیین شده برای ارسال مجدد مقاله، نشان دهنده انصراف شما بوده و مقاله شما از فرآیند داوری خارج میشود. اگر بعد از اتمام این زمان، مقاله خود را به مجله ارسال کنید، این امکان وجود دارد که داوران مقاله تغییر کرده باشند و مقاله شما پروسه داوری را بایستی از ابتدا طی کند.
نکاتی که بایستی در فرآیند داوری مقاله مدنظر بگیرید:
- نظرات داوران را به دقت مطالعه کرده و نامهای تفصیلی و مشروح از پاسخ ها تهیه کنید.
- کلیه نظرات و سؤالات را پاسخ دهید.
- صفحات و خطوط متن مقاله را شماره گذاری کنید تا دقیقاً بتوانید تغییرات و اصلاحات را نشان دهید.
- فونت جملات اصلاح شده را بولد کنید تا دقیقاً مشخص شود چه جاهایی از مقاله را تغییر داده اید.
- در صورت نیاز، آزمایشها و محاسبات اضافی پیشنهادی داوران را انجام دهید. این اعمال بر روی قویترشدن مقاله مؤثرند.
- لحن پاسخگویی به ایمیل سردبیر مجله نباید توهین آمیز و خصمانه باشد.
- موعد مقرر شده توسط سردبیر را برای ارسال مجدد مقاله ویرایش شده رعایت کنید.